Kees Bleichrodt Award

Elk jaar reikt het UAF een Award uit aan een vluchtelingstudent die een buitengewone prestatie heeft geleverd tijdens zijn of haar opleiding. 

Bekijk hier de filmpjes van de drie genomineerden in 2016. De stemmen zijn inmiddels geteld. 

Pouya Zarchin (28)
Pouya is in 2011 gevlucht uit Iran. Dit jaar heeft hij zijn bachelor Communicatiewetenschap afgerond aan de VU in Amsterdam. Inmiddels is hij alweer begonnen met een nieuwe studie, de master Business Administration aan de UvA. Tijdens zijn studie heeft hij veel neventaken gehad. Zo heeft Pouya zich ingezet als onderwijs- en onderzoeksassistent en als commissielid bij zijn studievereniging. Ook is hij vrijwilliger bij Amnesty geweest.

Clenton Mitali (31)
Clenton is ruim acht jaar geleden gevlucht uit Rwanda. Dit jaar heeft hij bij het Honours College van Windesheim in Zwolle de studie Global Project and Change Management voltooid. Binnen de opleiding heeft hij zich gespecialiseerd in Public Health. Het Honours College is alleen toegankelijk voor zeer getalenteerde studenten. Clenton heeft onder bijzonder moeilijke omstandigheden gestudeerd, omdat hij uitgeprocedeerd is. 

Kurdvin Rasool (39)
Kurdvin is in 1997 gevlucht uit Irak. In 2013 begon hij met een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen en nu heeft hij de master International Humanitarian Action (NOHA) afgerond. Om voor deze master in aanmerking te komen, moest hij een strenge selectieprocedure doorlopen. Hij is benoemd tot ambassadeur van de opleiding en zet zich in om de opleiding meer bekendheid te geven. In het kader van een stage bij UNHCR heeft hij tijdens zijn studie enkele maanden doorgebracht in een vluchtelingenkamp.


 

2015

Winnaar 2015: Firas Al Khoury
Firas Al Khoury vluchtte uit Irak en volgde de assessmentprodecure voor artsen met steun van het UAF. Hij heeft de Vereniging voor Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA) opgericht en is zeer actief als ambassadeur van het UAF. De jury noemde hem een terechte winnaar, omdat hij op alle fronten hard heeft gestudeerd. >> Bekijk de film waarin Firas zich voorstelt

2014

Winnaar 2014: Erna Suman
De eerste Kees Bleichrodt Award is in 2014 uitgereikt aan Erna Suman. Erna, afkomstig uit Servië, studeerde in 2014 cum laude af aan de opleiding Rechten van de Erasmus Universiteit. Al tijdens haar stage bij de Rechtbank Amsterdam kreeg zij een baan als buitengriffier aangeboden. De jury roemde Erna’s sterke focus op haar studie tijdens haar langdurige en moeizame asielprocedure. >> Maak kennis met Erna

Peter Baehr Prijs

Met de Peter Baehr Prijs biedt het UAF vluchtelingen de kans om te promoveren op het terrein van mensenrechten, het vluchtelingenvraagstuk en buitenlands beleid.

In 2015 is de Peter Baer Prijs niet uitgereikt omdat er te weinig inzendingen waren. In 2016 zijn de criteria verruimd. >> Lees verder.

Winnaar 2014: Shahin Nasiri over vrijheid bij stateloosheid
Student Wijsbegeerte Shahin Nasiri heeft de prijs benut om filosofische kritieken op universele en abstracte waarden (zoals vrijheidsbegrip en mensenrechten) te onderbouwen met veldonderzoek onder vluchtelingen. Nasiri: ‘Wat gebeurt er als vrijheid niet vanzelfsprekend is, omdat je moet vluchten of stateloos bent? Hoe ervaar je vrijheid dan? Dat wil ik onderzoeken.'

Winnaar 2013: Ali Honari over social media bij protestbewegingen
Ali Honari, onderzoeker en docent aan de VU Amsterdam en afkomstig uit Iran, heeft de Peter Baehr Prijs 2013 gewonnen met zijn onderzoeksvoorstel over de rol van internet en social media in protestbewegingen in het Midden-Oosten.

Winnaar 2012: Yasmin Alhafaji over culturele rechten en gezondheidsrecht
Oud-UAF-student en docent aan de Hogeschool Leiden Yasmin Alhafaji won de eerste Peter Baehr Prijs. Zij gebruikte de beurs van €10.000 voor het schrijven van een proefschrift over een thema op het snijvlak tussen culturele rechten en het gezondheidsrecht.

Kees Bleichrodt

Kees Bleichrodt was van 1989 tot aan zijn dood in 2012 directeur van het UAF. De Kees Bleichrodt Award is ingesteld om hem te gedenken en staat symbool voor het talent en doorzettingsvermogen van vluchtelingstudenten.

Lees meer

Peter Baehr Prijs

De Peter Baehr Prijs werd in het leven geroepen door hoogleraar Meindert Fennema en is vernoemd naar professor Peter Baehr (1935 – 2010), voorvechter van mensenrechten en oud-voorzitter van het UAF.

‘Het UAF voorkomt menselijke, intellectuele en culturele kapitaalvernietiging. Dit is mijn manier om ze daarbij te helpen.' >> Lees een interview met Meindert Fennema

Neem voor meer informatie contact op met het UAF via peterbaehrprijs@uaf.nl of 030-252 08 35.Neem voor meer informatie contact op met het UAF via peterbaehrprijs@uaf.nl of 030-252 08 35.